söndag 30 januari 2011

Förhinder

Vi är bjudna på födelsedagslunch hos vänner, klockan 14:00!! Och jag som är så fruktansvärt artig och aldrig skulle gå direkt till tv-soffan. Jag vet dessutom inte om de alls är intresserade av handboll och vi är inte de enda gästerna, aaahhhh!!

lördag 29 januari 2011

Tvärstopp

Han ledde i 40 meter sedan satte en kallsup stopp för det hela. Jag sa ju att fjäril är i princip omöjligt.

Tävlingsdag

50 m fjäril står på schemat i eftermiddag. För mig skulle fjäril vara helt omöjligt, eller i alla fall totalt onaturligt. Nerverna är på spänn och vi håller tummarna hårt.

fredag 28 januari 2011

It's a date

Söndag klockan 14:00!!

(Lite synd tycker jag om maken, liiite.)

Jaha

Jag har ont i halsen efter mina försök att skrika in bollen i mål. Och nu är mitt enda hopp att även Spanien förlorar.

Fredagsnöje

Klockan 18:00 kommer jag att bänka mig framför tv:n för att se Sverige slå Frankrike i semifinalen. Äntligen visar spansk tv en svensk match!! Drömmen är nu att Sverige och Spanien möts i finalen. Snälla, snälla, snääääälla!!

Skryt

I går fick stora sonen hem senaste provet i naturvetenskap och samhällskunskap, och han hade bästa betyget i klassen! "Bättre än M!", sa han förnöjt. (M är den tjej i klassen som brukar ha högst betyg. Hon är också en mycket god vän till sonen.)

Oförskämt stolt är jag.

torsdag 27 januari 2011

Tack!

Tack gode Gud för att solen skiner i dag. Vare sig mitt humör eller min tvättkorg hade klarat en dag till utan den.

English, moi?!

I går när jag var så där tidigt i skolan, och stod länge och väntade vid ingången, var det en man som frågade mig om jag pratade engelska med dottern. "Jag hörde att du sa "stanna", pratar ni engelska?" Stanna? Är det engelska tänkte jag. Men jag svarade diplomatiskt: "Nej vi pratar svenska, men det finns många ord i svenskan som liknar engelskan."

Sen började jag fundera på hur man egentligen kan missta svenska för engelska. Okej om man inte kan gissa att det jag pratar är svenska men att det inte är engelska borde man väl ändå höra. Men sen vände jag på det och tänkte att när man är uppväxt i en extremt enspråkig miljö, och dessutom kanske inte har något stort språkintresse, kan det inte är lätt att urskilja mer än att det inte är det egna språket. Jag börjar nu förstå varför det är så svårt för många spanjorer att lära sig engelska. Och när jag i morse hörde en pappa säga till sin dotter "three, arbol" (tre, träd) log jag lite för mig själv och tänkte att det förmodligen inte kommer att hjälpa stort att barnen numera börjar med engelska från tre års ålder. I alla fall inte så länge man fortsätter att dubba alla filmer och tv-program, och de pedagogiska program som ska lära barn engelska görs av människor som inte själva kan uttala engelska ordentligt. Tur att jag har skaffat privatlärare, en kanadensisk sådan, till stora sonen.

onsdag 26 januari 2011

För lätt

I dag hade jag bil för första gången på väldigt länge, dessutom endast två barn att rodda med. Tjugo minnuter för tidigt stod vi utanför skolgrinden!!

Nu är frågan om jag ska utnyttja denna ovanliga biltillgång och dra till Ikea eller om bok och soffa blir dagens plan. Jag skulle ju också kunna städa men det verkar onödigt, tycker jag.

tisdag 25 januari 2011

Pussel

Pusslaren med attityd!! Duktig är hon i alla fall.

Paus

I dag tar vi paus. Det var inte riktigt meningen men känns helt underbart. Vi ska läsa, leka, laga god lunch och kramas hela dagen. Störst och minst har redan börjat dagen med att berätta hur mycket de älskar varandra. Mellan sover självklart fortfarande. Själv ska jag också se om jag inte hittar den där resan jag så gärna vill göra.

måndag 24 januari 2011

Lite småkallt

Som i vi behöver inte kylskåpet-kallt, eller fingrarna känner inte tangenterna-kallt. Vi har inte sett solen på två dagar!!

söndag 23 januari 2011

Skörden

Presenthögen, den lilla!! Prinsen fick till och med paket av barn som inte var med på kalaset eftersom en annan tjej i klassen hade kalas på samma plats och samma tid, och hade lämnat inbjudningarna någon dag innan Lukas. Jag har plockat undan en del grejer som kommer att tas fram när tillfälle ges. Nu ska vi avsluta dagen med lite spel. En mycket bra dag.

Tårta, igen

Tredje tårta för dagen!! Fyller man år så gör man.

Que lo abra

Och nu paketen!! Många paket!

Kalas

Prinsen på sin tron!

Fem!!

Paket på sängen, skönsång och glass till frukost. Resten av dagen blir det pannkakslunch med hela stora familjen, jordgubbstårta till efterrätt så klart. Sedan ska kalas hållas på ett sånt där lekställe, superbra och superskönt. En riktig kalasdag för vår femåring.

torsdag 20 januari 2011

Min

Vem är den här tonåringen som flyttat in hos oss? Vackraste!!

onsdag 19 januari 2011

Saker man kan möta på morgonpromenaden

"Mamma, det sitter en bild på ett dött barn på den där stolpen!"

"Va! Nej, det gör det väl inte?"

"Jo, jag lovar. En naken bebis utan huvud. Titta när du går hem så får du se."

På hemvägen stannade jag till vid stolpen och möttes av en fruktansvärd bild på ett dött barn liggande på en brits. Texten under pratar om hur allt igenom fel det är att genomgå en abort. Jag lever i ett katolsk land och för bara något år sedan hade den katolska kyrkan i Spanien en stor reklamkampanj över hela landet med bilder på små söta lodjur och ofödda foster. Den ena fridlyst den andra dödas hur som helst, var budskapet. En sådan kampanj kan jag möta och ta ställning till, men affischer med nakna, döda barn utan huvud på ställen där mina barn utan några som helst bekymmer kan få syn på dem, det är inte okej. I eftermiddag får jag förklara för storkillen vad det handlar om.

(Lämningen gick som vanligt, dåligt. Men vi hade roligt på vägen till skolan, och det var bra.)

tisdag 18 januari 2011

Bakslag

I dag gick det som vanligt. Orkar inte ens prata om det. Och nu ska jag hämta henne igen. Håll tummarna.

måndag 17 januari 2011

Succé 2

"Mamma, jag väntade på dig!" åtföljt av en stor kram var vad jag möttes av vid hämtningen. Hur kan de vara så nöjävliga ena dan och så helt underbara nästa? Jag tänker i alla fall fortsätta att njuta av denna fina dag.

Succé

Liten glad tjej slängde nappen i sängen, drack välling och klädde på sig utan minsta lilla sura min, till och med tänderna fick borstas utan gnäll. På väg till skolan sjöng vi och skrattade, allihop. När vi hade lämnat killarna gick vi mot litens klassrum, och efter en minimal protest ställde hon sig i ledet och gick sedan in. Inte ens när hon trillade på översta trappsteget bröt katastrofen ut. Det var precis som hon hade bestämt sig för att det var okej, eller kanske accepterat sitt öde, hur som helst är jag mycket tacksam över denna underbara start på dagen.

lördag 15 januari 2011

Soligt

På lördagspromenad. Eftersom solen skiner lite väl mycket fick Lukas låna mina nya glajor. Snyggare får man leta efter.

Härliga lördag

Barn som sovit länge och vaknar på gott humör. Jag behöver inte mycket mer än så.

fredag 14 januari 2011

Fredag

Sitter i solen och tittar på barnen som leker på skolgården. I hörlurarna rullar Mix Megapol och jag mår riktigt bra.

torsdag 13 januari 2011

Så nära

Liten fröken arg ställde sig i ledet i morse, motvilligt men ändå. När det började röra på sig följde hon med ändra fram till trappan men sen blev det stopp. Med ett tjut vände hon om och sprang tillbaka till den trygga modersfamnen, eller kanske snarare det trygga modersbenet som hon hängde sig runt. Återigen fick jag bära in henne och överlämna henne till fröken.

Det jag nu undrar lite försiktigt är vad jag har gjort fel? Alla mina barn har betett sig på det här sättet och de är inte direkt lika i övrigt. Att lilltjejen dessutom vägrar lämna ledet och ylar efter farmor när jag ska hämta henne gör inte direkt saken bättre. Varför, undrar jag nu? Varför?

onsdag 12 januari 2011

Akut läge

"Finns det inte mer lingonsylt! Mamma, vi måste åka till Ikea!"

Så kan det låta här när vi äter köttbullar, vilket vi gjorde i dag. Man kan också få höra:

"Såsen är så god att jag skulle kunna dricka den! Mycket godare än Ikeas."

Jag undrar om mina barn kommer att växa upp i tron att Ikea uppfann köttbullar med brunsås?

tisdag 11 januari 2011

Inte tid

Jobbar, jobbar, jobbar! Hinner inte blogga, eller borde inte blogga. När boken väl kommer ut tänker jag inte ens rekommendera den till er, så trött är jag på dessa 925 sidor historisk roman.

måndag 10 januari 2011

Det blev inte bättre

Vilken riktig skitdag! Jag trodde ärligt talat inte att jag skulle få med mig lilla fröken monster hem. Hon vägrade att gå fram till mig när kom för att hämta henne och sedan gick det nedför från där. Sparkar, slag, illvrål, slänga sig på marken, you name it! När vi äntligen kom hem och hon dessutom meddelar att nu har hon minsann kissat på sig formulerade jag en liten fin annons som jag tänkte sätta in på Blocket. Frågan är bara om någon vill ha henne.

Vardag

Jag såg inte fram emot skolstarten den här gången. Rutinen kändes inte som något jag alls var i behov av och trots tidig uppstigning och försök till organisation i morse tog stressen över och tålamodet slut. Liten grät för att hon inte ville gå till skolan. Mellan grät för att han frös. Stor hade fortfarande inga strumpor på sig när vi andra stod i dörren redo att gå. Vi som har haft det så mysigt hela lovet. Jävla vardag.

fredag 7 januari 2011

Och ...

Lukas cyklar som blixten!!

Efter en regnig dag

Typiskt att det ska regna sista dagarna på lovet, men nu vi har i alla fall tagit oss till parken för att testa en av de nya leksakerna.

torsdag 6 januari 2011

Lycklig

Det var farmors presenter nu vidare till nästa ställe: makens faster.

Felices Reyes

Klockan sju kom åttaåringen in och väckte oss: "Snälla får jag gå ner? Jag kaaan inte sova längre." Nu har vi öppnat paketen och alla är nöjda, tror jag. Grabbarna spelar i alla fall det nya Donkey Kong-spelet och verkar klart tillfreds med livet.

onsdag 5 januari 2011

Nervösa och sockerhöga killar

Jag sitter och lyssnar på mina killar som har mycket svårt att somna just i dag. De har varit och tittat på den stora paraden och fångat en hel del av de karameller som kastades ut från vagnarna. Alla tre vise män kom i år också och nu är det bara att vänta och se vad som ligger framför skorna i morgon: paket eller kol.

Lilltjejen fattar inte riktigt än och somnade snabbt, men grabbarna ... Jag hoppas att John Blund inte tar allt för lång tid på sig att hitta hit för paketen ligger fortfarande och väntar på att bli inslagna. Jag hoppas också att jag har tillräckligt med presentpapper.

Felices Reyes på er allihop.

Och just det

Glömde berätta att sedan den 1 januari är det totalt förbjudet att röka på alla barer, caféer och restauranger i Spanien, halleluja! I går när vi kom hem luktade vi enbart stekos och det var underbart. Jag funderar till och med på att gå ut på lördag för att fira det hela.

tisdag 4 januari 2011

För att fortsätta

En av fördelarna med att bo här: barnen ville sova över hos farmor och maken och jag är ute och äter tapitas så här på tisdagskvällen.

Långhårig

Mellanprinsen vill klippa sig. Jag tycker att han är ljuvligt söt i sitt långa hår. Får man fortfarande bestämma över sånt när barnet bara är fyra, snart fem, år gammalt? Det är ju ändå jag som bäddar hans säng varje dag.

måndag 3 januari 2011

Hemvändarblues

Jag kommer på mig själv med att tänka att jag inte känner mig riktigt hemma någonstans. Jag hade nog förväntat mig lite mer av Sverigebesöket vad gäller känslor och beslut, men nu sitter jag här igen och vet inte vad jag vill.

söndag 2 januari 2011

Hemma

Vi kom hem också. Redan vid tvåtiden satt vi till bords hemma hos svärmor. Sedan dess har maken packat upp medan jag åkte och handlade och nu vill jag helst bara gå och lägga mig. Det börjar kännas i kroppen att jag gick upp halv fyra i morse.

Framme

Nu väntar vi bara på bilen och sen två timmar innan vi är hemma.

lördag 1 januari 2011

Nyårsraketer

Det var kallt och blåsigt när vi sköt raketer för att fira in det nya året. Lukas ville inte stanna och se spektaklet, eller kanske snarare höra, men vi andra härdade ut. Fint var det! Sedan gick vi in och skålade i cava och barnchampange (päroncider).




Nu ska jag gå och sova ett par timmar innan vi åker mot flygplatsen tiiiidigt i morgon bitti. Det ska bli skönt att komma hem samtidigt som det är sorgligt att resa, som vanligt.