måndag 6 december 2010

Rent hus

Vad underbart det är när huset är skinande rent och varje sak på sin plats. Golven har torkats och soffkuddarna vädrats. Synd bara att det är så jobbigt att nå fram dit. För att inte tala om hur omöjligt det är att hålla det så någon längre tid.

Sur blir jag också. När vi ska städa och när folk (min familj) skitar ner. Maken och jag försöker dela på sysslorna men jag tycker alltid att jag blir orättvist behandlad och att huset skulle förfalla om inte jag projektledde det hela. Det gör mig skitsur. Det där med jämställdhet, manligt och kvinnligt är ett ständigt tema här hemma. Och hur jämställt kan man egentligen leva när ena personen har ett litet kontor på övervåningen i huset hela familjen bor i. Ett ständigt dilemma som jag måste få rätsida på. Snart!

Hur ser det ut hos er? Hur gör ni för att känna er nöjda med ansvarsfördelningen? Jag tar gärna emot tips, för även om vi kommit en bit på väg (ganska mycket längre nu än för några månader sedan) finns det som sagt alltid saker att förbättra.

13 kommentarer:

  1. Jag har inga tips. Det hade lika gärna kunnat vara mina ord. Och jag hatar att vara projektledare. Puss!

    SvaraRadera
  2. Jag tror du vet hur jag har det. Jag har inget att säga ;-).

    SvaraRadera
  3. Det är den stora nackdelen med att arbeta hemifrån. Ingen fattar att man faktiskt JOBBAR... vadå, man är ju hemma, då kan man väl lika gärna tömma tvättmaskinen, hänga ut tvätten och åka och handla mat?

    SvaraRadera
  4. Så där blir hos mig idag...
    Min kära fru:
    Städa en toalett, dammsuga och torka golvet, fixa med gammal kläder
    Jag själv:
    Fixa frukost till barnen, tvättmaskinen, stryka, lagar matt, städa en toalett, kasta ut sopporna och soppsortiering, hamtar farmor, köppa bullar, lämna farmor, lämna tilbaka filmer, hyra ut en ny film, ...

    SvaraRadera
  5. Här ska det helst skuras varje dag... Med en sambo som jobbar på femstjärnigt hotell så blir det lite ansträngt med städningen, han skulle gärna vilja att det glä ste lika mycket hemma också. Någon vidare fördelning är det väl knappast. Han skurar toaletten och dammsuger när han är på dåligt humör. Jag gör resten. Men, det känns helt ok för mig förutom när han gnäller på att jag borde städa mer. Men det finns ju annat att göra än att städa hela dagarna... Hur som, tyvärr har jag inga bra tips. Gör det inte till ett för stort problem bara.

    SvaraRadera
  6. Min käre make, Maxi, glömde nog några små detaljer:

    Jag: jobba två timmar, dammsuga, torka golv, städa TVÅ toaletter, rensa Eiras garderob, rensa bland lådorna med gamla kläder, plocka på lekrummet, bädda alla sängar, klippa Eiras hår och blogga :)

    Men det blir kanske så ibland att man bara ser det man själv gör.

    Helena, ja här blir det också så att alla sjuka barn med allt vad det innebär landar helt självklar på mitt bort. Det är inget att göra åt just nu men fasen vad slitigt det kan vara ibland.

    Johanna, Fina fröken, puss på er.

    Lotta, du har helt rätt i att man inte får göra ett för stort problem av det men jag tänker inte heller ge upp och acceptera en roll som jag inte alls trivs i. Jag blir dessutom en riktigt jävlig fru när jämställdheten funkar dåligt, och maken har helt klart förstått detta och jobbar mycket hårdare på att hitta en bra balans här hemma.

    SvaraRadera
  7. Just det vi har tre toaletter, alldeles för många....

    SvaraRadera
  8. Oj!! Nu vände Maxi på tortillan och fick det att låta som om HAN gjorde MEST... Här gör jag ALLT som e inomhus, 24 tim/dygn, 7 dgr/vecka, fast jag har ju inget annat jobb men det skulle ju vara kul att vara ledig nån dag...

    SvaraRadera
  9. Det blir väl till att flytta hem till Sverige och börja utnyttja det kära
    Rutavdraget.

    SvaraRadera
  10. Camilla, han tyckte nog att jag var lite orättvis ;) Kul att han vill vara med i debatten. Jag vet att han egentligen förstår vad jag pratar om.

    Pappa, det är nog billigare att anlita hjälp här.

    SvaraRadera
  11. Nu kommer jag sent med mitt inlägg...men hemma på min gata där jag bor så har vi(läs jag) gjort en arbetsfördelning, inte för att den funkar helt smärtfritt men jag brukar dra till med "det ingår inte i mina arbetsuppgifter" när jag är på det humöret..i vårt hus är det ju jag som jobbar mån till fre och D. är ju faktiskt hemma mer i veckorna.. det enda som är drygt med det är att när han jobbar är han ju borta drygt ett dygn i taget vilket innebär att alla arbetsppgifter är mina ett par dygn i veckan.Så då borde väll alla arbetsuppgifter vara hans lika många dygn..eller? :)

    SvaraRadera
  12. Nu så har jag fått ett strålande tips på en lösning. Kommer här!

    Om du har stökigt hemma, gör så här:
    1. Skapa en ny mapp på datorn.
    2. Ge mappen namnet "Stöket i lägenheten/huset."
    3. Gå och ta ett glas vin
    4. Högerklicka för att ta bort mappen.
    5. Datorn kommer då att fråga:
    ”Vill du ta bort Stöket i lägenheten/huset permanent?"
    6. Klicka på JA - knappen.
    7. Lägg fötterna på bordet, drick ditt vin och bara NJUT!

    SvaraRadera
  13. Emma, helt klart!!

    Jo, bästa tipset hittills.

    Puss på er.

    SvaraRadera

Tack för att du tog dig tid.